,

Talent ontwikkeling

Wat is talent?

Talent is ten eerste iets bijzonders, waar je trots op mag zijn! Talent is een natuurlijke aanleg of gave. Iets in ons denken of in ons handelen dat van nature sterk ontwikkeld is. Omdat het van nature in je zit, vindt je het zelf misschien niet zo bijzonder.

Hoe ontdek je je talenten?

Kan jij drie talenten van je zelf benoemen? Toen deze vraag aan mij werd gesteld vond ik dit lastig beantwoorden. Vooral als je je eigen talent hard op moet vertellen aan anderen. Hoe kom je er nu achter wat jou talenten zijn? Ik geloof dat je, wanneer je met je talent bezig bent je energie krijgt van het werk wat je doet. Ondanks dat je lichaam misschien moe is of je hoofd vol zit, je krijgt een gevoel van voldoening. Tijdens het werken met je talent voelt het alsof je in een flow zit. Alles gaat soepel en je voelt je helemaal in je element. Wanneer jij een flow ervaart, energie krijgt van je werk en je voldaan voelt, dan ben jij bezig met je talent! Bedenk eens een moment dat jij in een flow zat en energie kreeg van je werk!

Weet je nog steeds niet goed wat nu precies je talent is, vraag eens in je omgeving. Omdat talent iets is wat aangeboren is, zat het er vroeg in. Je ouders kunnen je vertellen wat jij vroeger het liefst deed. Vraag eens dieper door en probeer verbanden te leggen.

Je talent gaan inzetten

Oké, je hebt na een zoektocht ontdekt wat je talenten zijn. En nu? Ik geloof dat het super jammer is als jij te talent niet gaat inzetten. Je talent is iets wat jou uniek maakt. Het is spannend met je talent aan de slag te gaan. Ik denk dat dit komt omdat je talent iets is wat dicht bij je hart zit. Je bent er trots op. Maar stel je voor dat je faalt in je talent… Laat je niet uit de weg slaan door een negatieve ervaring.

Helaas heeft iedereen dingen die hij of zijn minder goed kan, je valkuilen. Een valkuil kan er voor zorgen dat je talent niet goed uit de verf komt. Ik kan bijvoorbeeld goed schilderen. Ik ben creatief en heb gevoel voor het combineren van kleuren. Mijn valkuil is dat ik chaotisch ben. Door mijn chaos vergeet ik de details van een schilderij. Als ik ga werken aan mijn valkuil en er voor zorg dat ik structuren creëer in mijn chaos, worden mijn schilderijen nog mooier. Dus wordt bewust van je valkuilen en werk hier aan!

Eyeopener:

Vaak hebben je talent en je valkuil iets met elkaar te maken. Als sterke hovenier is het logisch dat jij moeite hebt met precisie werk. Wanneer je creatief bent, is de kans groot dat je ook chaotisch werkt. Als je een leider bent, kan het zijn dat je moeite hebt de uitvoering van opdrachten. Soms kan je ook een talent ontdekken door naar je valkuilen te kijken. Hoe kan jij ondanks je valkuil toch in je kracht gaan staan?

Wil je samen opzoek naar je talenten. Dit kan via een DISC-persoonlijkheidsprofiel. Ik help je graag, neem vrijblijvend contact op!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *