Go with the flow!

Gemotiveerd om je doel te halen

Hoe voelt het als jij in een ‘flow bent’?
Talent en motivatie horen bij elkaar. Als jij je bewust bent van je talent, ga je op zoek naar nieuwe uitdagingen. Je wilt het beste uit je talent halen, je gaat op zoek naar mogelijkheden om de uitdagingen te realiseren.

Volgens de theorie uit ‘Ik kies voor mijn talent’ van Luk Dewulf, is de motivationele kracht om een doel te bereiken afhankelijk van drie factoren:

  • De sterkte van de behoefte die iemand voelt
  • De waarde van het doel voor een persoon
  • De psychologische afstand die iemand ervaart tot het doel

Hoe gemotiveerd ben jij om je doel te halen? En als je niet zo gemotiveerd bent, komt het misschien doordat een van die factoren jou in de weg zit.

In de Flow

Mihali Csikszentmihanlyi is een van de belangrijkste personen van de positieve psychologie. Hij omschrijft het begrip ‘flow’. Flow ontstaat als er een verbinding is tussen talent, uitdaging, motivatie en goede spanning. Wanneer ben je in een flow?

  • Op momenten van hoge prestatie zonder het gevoel van inspanning te hebben.
  • Het doel is duidelijk en de uitdaging is hoog.
  • Er is evenwicht tussen uitdaging en vaardigheden.
  • Je heb het gevoel dat de tijd vliegt, je bent niet bewust van de tijd.
  • De situatie vraagt om jouw talent op en top te benutten.
  • In de situatie zie je vaak aan je gedrag dat je het net aan kunt.

In dit soort situaties ben jij in flow! Je haalt het allerbeste uit je talent, je leert, je krijgt voldoening en krijgt energie van de dingen die je doet. Door met je talent te werken zal je eerder dit soort situaties creëren. Hiervoor is het nodig dat je weet wat jouw uitdagingen zijn. Wat is jouw motivatie en drive?

Uit ‘Ik kies voor mijn talent’ van Luk Dewulf.

Op zoek naar nieuwe uitdagingen

Natuurlijk is het fijn om altijd in een flow te werken (zie schema.) Je Vaardigheden zijn bijna maximaal, je kunt het net aan. En de Uitdaging is op een hoogte dat je plezier beleefd. Toch moet je soms uit de flow. Door uit de flow te gaan, ben je in staat dingen te leren. Dit is het moment dat je wel de uitdaging ziet, maar weet dat je de vaardigheden nog niet hebt. Als het goed is, leer je deze vaardigheden weer aan en kom je daardoor vanzelf weer terug op de plek dat je in de flow zit. Blijf opzoek gaan naar nieuwe uitdagingen en zorg dat je vaardigheden aanleert. Je moet hiervoor risico nemen, want je stapt uit dat fijne moment van de flow en je kiest voor een uitdaging waar je de vaardigheden nog niet voor hebt.. Dat is eng, maar super waardevol!

Niet helemaal op je plek op je werk? Ik ga graag met jouw opzoek naar je talenten? Neem vrijblijvend contact op!

Meer weten over werken met talent? Lees het boek Ik kies voor mijn talent, van Luk Dewulf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *