Ontdek je persoonlijkheidsprofiel

Ontdek wie je bent

Wie ben ik? Misschien wel een vraag die je je hele leven blijft stellen. En soms een vraag waar je jezelf in kan verliezen. Zeker na bepaalde gebeurtenissen in je leven. In deze blog lees hoe je je persoonlijkheidsprofiel kan ontdekken.

De meeste mensen gaan voor het eerst bewust over zichzelf nadenken tijdens de puberteit. Er zijn lichamelijk veranderingen en je krijgt steeds meer behoefte om onafhankelijk te zijn. Je gaat nadenken over je kledingstijl, je vrienden, je opleiding en je opvoeding.
Dit is een heel gezond proces, die er voor zorgt dat je een zelfstandige volwassene kan worden. De meeste mensen zien deze periode als een ingewikkelde tijd en vaak een periode waarin je (achteraf gezien) wat gekke uitspattingen hebt gehad.

Die ‘gekke uitspattingen’ is iets wat vaker terug komt als je opzoek gaat naar je persoonlijkheid. Je gaat bepaalde dingen in extremen uitvoeren, om een statement te maken. En naar verloop van tijd vind je vanzelf je balans weer. Dit zie je ook vaak terug wanneer je relatie uitgaat. Dan ga je in eens je haar kleuren, lange reizen maken of wel die jumpsuit kopen (die je vriend niet zo leuk vond). Omdat je tijdens een (lange) relatie aanpast, ga je als je weer single bent opzoek naar jouw identiteit zonder je partner.

Bij belangrijke keuzes in je leven, ga je nadenken over jezelf. Zoals een studiekeuze, carrière-switch, na ziekte of burn-out, of als de kinderen uit huis zijn.
Het is makkelijker om een keuze te maken als je weet wie je bent en waar je staat. Maar dat is soms nog best lastig!

Wat is persoonlijkheid?

Als ik het woord ‘Persoonlijkheid’ google, krijg ik deze beschrijving:
“De persoonlijkheid is een begrip uit de psychologie en omvat een dynamisch en georganiseerd geheel van karakteristieken (voelen, denken, doen) die aan een persoon kunnen worden toegekend. Dit geheel van eigenschappen beschrijft de manier waarop een persoon in verschillende situaties zal reageren, de manier waarop hij denkt, en waardoor hij gemotiveerd zal worden.”

Je persoonlijkheid zijn individuele kenmerken van een persoon waardoor hij of zij zich onderscheidt. Maar dus ook eigenschappen die bepalen hoe jij ergens op reageert.

Hoe jouw persoonlijkheid ontstaan heeft met heel veel dingen te maken:

 • De omgeving waar in je bent opgegroeid
  Jouw thuissituatie of de omgeving waar je bent opgegroeid heeft invloed op jouw persoonlijkheid. Stel je eens voor dat jij in een ontwikkelingsland was opgegroeid, dan had jij andere middelen gehad, andere cultuur en had je andere dingen geleerd. Je zou een ander persoon zijn dan wie je nu bent.
  Je gezinssamenstelling, financieel status, geloofsovertuiging, school, (etc.) hebben allemaal invloed op de ontwikkeling van jouw persoonlijkheid.
 • Karakter (Big Five kenmerken)
  Zelf vind ik het woord ‘karakter’ lastig uitleggen. Men noemt het ook wel ‘de aard van de persoon’. De ‘Big Five’ kenmerken helpen om iets karakter uit te leggen. De Big Five is ontstaan aan de hand van een Amerikaans onderzoek waarbij proefpersonen met bijvoeglijke naamwoorden het karakter van betekende mensen moesten omschrijven. De Nederlandse Big Five onderzoeker Willem Hofstee heeft de volgende benaming aan de vijf dimensies gegeven:

  Extraversie: Hoe extravert of hoe introvert is iemand? Dit heeft te maken met de mate waarin je behoefte hebt aan contact met anderen mensen. Introverte personen houden zijn liever op zich zelf, extraverte personen hebben graag veel contact met anderen.

  Vriendelijkheid: Dit heeft te maken met in welke mate iemand meer eigenbelang heeft, of juist meer oog voor de medemens. Scoor je hoog op deze schaal, dan ben je inschikkelijker, maar minder competitief.

  Zorgvuldigheid: De schaal wordt ook wel gewetensvolheid of ordelijkheid genoemd. Ben je iemand die altijd op tijd is en gestructureerd bent? Of iemand die soms wat chaotisch is maar wel flexibel?

  Emotionele stabiliteit: Ben je van nature kalm en rustig of ben je gevoeliger en sensitiever? Ook deze eigenschappen hebben invloed op je karakter.

  Openheid voor ervaring/ideeën: Sta jij open voor nieuwe ideeën en ben je fantasierijk of ben je traditioneler en houd je liever alles bij het oude?

 • Ervaringen
  Daarnaast zijn er veel ervaringen die jouw persoonlijkheid beïnvloed. Je persoonlijkheid wordt vaak gemeten aan de hand van gedrag. En gedrag komt voor uit verschillende overtuigingen die je hebt opgedaan door bepaalde situaties.
  Bijvoorbeeld: Als jij het jongste kind thuis was, kan het zijn dat je het lastig vond dat ‘grote broer of zus’ meer kon en meer mocht. Zij konden eerder fietsen en mochten eerder alleen thuis blijven. Dit kan er voorzorgen dat jij van jongs af aan al hoge eisen aan jezelf stelt, omdat jezelf meet aan je oudere broer of zus.

  Je past dus je gedrag (namelijk hoge eisen aan jezelf stellen) aan, door de overtuiging die je hebt (namelijk: ik moet minstens even goed zijn als anderen in mijn omgeving)

Hulp bij ontdekken persoonlijkheidsprofiel

Karakter kan op veel manieren worden gemeten, de bovenstaande ‘Big Five’ methode is er een. Het DISC-persoonlijkheidsprofiel is een uitgebreide manier om te kijken naar je persoonlijkheid. Dit wordt gedaan door naar je gedrag te kijken. Gedrag is goed te observeren, door jezelf en door anderen.

In vragenlijst van de DISC staan vragen over hoe jij reageert of hoe jij je voelt. Vanuit de score wordt een persoonlijkheidsprofiel gemaakt. Hierin wordt je karakter, valkuilen en talenten beschreven. Maar ook je drijfveren, je manier van omgaan met stress en je omgang met bijvoorbeeld collega’s. Lees hier meer over het DISC Model

Heb jij behoefte aan duidelijkheid over je persoonlijkheidsprofiel. Kom langs voor DISC-coaching. Ik helpt je graag. Neem vrijblijvend contact op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *