,

Zelfkennis! Wie ben ik?

Wat is zelfkennis en waarom is dat waardevol?

Beschikken over zelfkennis is erg waardevol voor jou als persoon en voor jouw toekomst. Zelfkennis is het kunnen inschatten van jouw eigen denkwijze, je mogelijkheden, je emotie en je beperkingen. Door zelfkennis weet je wat je sterke en zwakke punten zijn. Je weet hierdoor wanneer jij helemaal op de juiste plek bent en waardoor jij misschien minder lekker in je vel zit. Kennis over jezelf is erg belangrijk voor de toekomst. Je leert van de fouten die je gemaakt hebt en je weet in welke richten jij graag wilt groeien. Bij belangrijke keuzes is zelfkennis essentieel. Zonder te weten wie je bent kan jij onmogelijk een keuze maken richten een studie, carrière of op welke manier jij wilt genieten van het leven.

Het begint bij zelfreflectie

Zelfreflectie is jezelf een spiegel voorhouden. Je onderzoekt je eigen denken en handelen. Door dit onderzoek wordt je bewust waarom je op een bepaalde manier handelt en wat de gevolgen hiervan zijn.

“Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.”

Als jij tevreden bent met hoe jij hebt behandeld in een bepaalde situaties, blijf dan zo door gaan. Ben je niet tevreden, doe er wat aan! Het klinkt simpel, de praktijk is soms iets ingewikkelder.

STARR methode

Reflecteren op je eigen gedrag, emotie en handelen is lastig. De kunst is om rationeel naar je zelf te kijken. De STARR methode helpt daarbij. STARR staat voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat, Reflectie.

Er zijn een verschillende vragen die jezelf kan stellen om op een rationele manier te reflecteren na aanleiding van STARR. Bijvoorbeeld:

  • Situatie: Wat is er gebeurd? Wanneer? Wie waren er bij betrokken? Wat was de aanleiding?
  • Taak: Wat werd er van mij verwacht? Wat wilde ik bereiken? Welke rol had ik?
  • Actie: Wat deed ik? Wat ervoer ik? Hoe reageerde anderen op jou?
  • Resultaat: Hoe liep het af? Wat was het resultaat? Hoe liep het af volgens anderen?
  • Reflectie: Ben je tevreden met het resultaat? Wat zou je de volgende keer anders doen? Wat heb je geleerd?

Door jezelf deze vragen te stellen kan je veel over je zelf leren in bepaalde situaties. Stel je zelf dit soort vragen over situaties waar je niet blij was met het resultaat, maar ook over situaties waar je wel tevreden was over het resultaat. Dit gaat je helpen om bewust te worden van je eigen handelen. Misschien heb je wel patronen in je denken ontwikkeld waardoor verschillende situatie niet naar tevredenheid verlopen. Of heb je een beperkende overtuigingen over je zelf gecreëerd die je belemmeren. Ga hier naar opzoek en leer jezelf vaardigheden aan om dit te overwinnen.

Wil jij meer zelfkennis krijgen. Doe een Profieltest bij DISC-Coach Roos. Neem vrijblijvend contact op!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *