Gaat een DISC jou helpen?

Wanneer maak je een DISC?

Een DISC is voor iedereen die meer wilt leren over zichzelf.
Tijdens een DISC-coaching maak je een vragenlijst, hierin staan vragen over je gedrag en overtuigingen. Na het beantwoorden van deze vragen, gaan we de uitslag bespreken. Bij veel punten zal je je zelf herkennen. Mocht het zo zijn dat je jezelf niet herkent, dan blijven we samen zoeken naar jouw profiel.

Het doel is niet om jouw een een hokje te stoppen, om een ‘eind-uitslag’ te krijgen. Het gaat om het bewust worden van je eigen gedrag en karakter. De vragenlijst invullen duurt maximaal 10 minuten. Maar het gesprek er na is het belangrijkste.

Doormiddel van praktische hand-outs gaan we de uitslag bespreken. Dit duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. We gaan net zo lang praten, hand-outs invullen en speuren door het DISC-werkboek tot het voor jou duidelijk wat je sterke eigenschappen, valkuilen, motivaties, gedragspatronen en allergieën zijn.

Heb je een specifieke vraag, dan gaan we deze natuurijk zo goed mogelijk beantwoorden. Hieronder volgen 5 voorbeelden wanneer een DISC helpend is. Herken jij je in een van deze voorbeelden? Neem contact op, dan gaan we aan de slag!

1: Studiekeuze

Jij bent rond de 20 jaar. Je hebt je middelbare school diploma (bijna) op zak. Misschien heb je al een tijdje een opleiding geprobeerd en toch past dit niet bij je. Je wilt antwoord op de vraag: welke studie past bij mij?
Een belangrijke vraag, een vraag die bepalend is voor je toekomst.
Daarom moet je jezelf niet vragen ‘Welke studie past bij mij?’ maar ‘Welke beroep wil ik over een aantal jaar doen?’

Een DISC geeft niet een direct antwoord, zoals een beroepskeuzetest. Je zal wel ontdekken van welke taken jij energie krijgt en voor welke taken jij minder geschikt bent. We pakken een lijst met beroepen er bij, en kijken wat afvalt omdat jij dat niet leuk vind of wat absoluut niet bij je karkater en talenten past. We gaan opzoek naar het beroep waar jij het meeste energie van krijgt en waar jij al je talenten kan ontplooien.

Wat goed is om te weten: Heel veel mensen vinden het moeilijk om ‘in een beroep te denken’. Ik geloof daarom dat een beroepentest niet de juiste manier is om op zoek te gaan naar de een studie. Door een DISC ontdek je waarom een beroep wel of niet bij je past. Dit is veel belangrijk dan een kant en klaar antwoord wat er zonder duidelijke motivatie uit rolt.
Nadat we ontdekt hebben welk beroep bij je past, gaan we kijken op welke manier (studie, cursus, stage etc) jij klaar gestoomd wordt voor je nieuwe beroep.

2: Niet naar je zin op je werk

Je werkt al een lange tijd bij dezelfde werkgever of je hebt al een langere tijd dezelfde functie. Je hebt het niet naar je zin. Je stopt energie in je werk, maar krijgt er geen energie van terug. Op deze manier raakt je ‘op’ en met als gevolg overspannen of zelfs burn-out.

Met een DISC ga je het verschil ontdekken tussen de twee belangrijke elementen:

  • taken en situaties die je kan, maar die niet perse binnen je kracht en talent vallen
  • taken en situaties die je heel goed kan en waar jij (van nature) een sterke aanleg voor hebt

Dit verschil maakt of jij energie krijgt van je werk, of dat het energie kost. En met een DISC gaan we dit verschil uitlichten. Misschien kom je tot de conclusie dat je de administratieve taken van je werk aan iemand anders moet overdragen of dat je het contact met andere mensen erg mist. Soms is het gevolg dat je opzoek gaat naar een andere functie. Het kan ook zijn dat je na aanleiding van de DISC met je werkgever in gesprek gaat om je taken pakket iets te veranderen.

3: Nieuwe uitdaging

Je bent rond de 50 jaar. Misschien zijn de kinderen uit huis, misschien werk je al langere tijd bij de zelfde baas. En heb je het gevoel dat je een nieuwe uitdaging wilt. Maar waar begin je? Welke richting ga je op? Hoe zit het met de papieren die je hebt? Moet je misschien een cursus gaan volgen? Wil je vrijwilligerswerk gaan doen?

Een DISC gaat je helpen: We gaan op zoek naar een plek waar jij voldoening krijgt en opnieuw wordt uitgedaagd. We gaan opzoek naar de dingen waar jij energie van krijgt. Wat zijn je talenten, wanneer ben je in je kracht.
We gaan vooral opzoek naar de talenten die je nog niet geheel ontplooid hebt. Dingen waar jij heel goed in bent, maar nog weinig meer gewerkt hebt. Lijkt deze zoektocht jou leuk? Neem contact op!

4: Persoonlijke ontwikkeling

Dit is voor mij de belangrijkste reden om een DISC te doen: persoonlijke ontwikkeling. Niet voor niets is de slogan van DISC Coach ‘Groeien door zelfkennis’. De DISC helpt je om om meer over jezelf te leren. En door dat je bewust bent van je eigen gedrag zal je uiteindelijk een rijker en succcesvoller leven hebben.

Bewust nadenken over wie je bent en wat je talententen is erg belangrijk: je kan je zelf beter presenteren bij bijvoorbeeld een nieuwe baan, je weet wat valkuilen zijn en kan hier op inspelen en je zult je meer zelfverzekerd zijn. Bewust leven is in mijn ogen erg belangrijk. Lees daar hier meer over.
Wil jij investeren in je zelf? Neem conact op!

5: Samen met partner of vriend(in)

Naast dat je veel over jezelf leert, kan je door de DISC ook heel veel over andere leren. Ik vind het erg leuk om samen met jou en je best vriend(in), man/vrouw of zakenpartner een DISC doen. Door samen de uitslag van je DISC te bespreken zal je veel over elkaar leren. Je ziet wat jullie verschillen zijn en waarin je elkaar kan aanvullen. Je begrijpt elkaars onzekerheden en irritaties beter. Het belangrijkste: de waarom van iemands gedrag begrijp.
Samen een DISC maken helpt je inzien wat de drijfveren van iemand zijn. Hierin kan je op inspelen in samenwerking en communicatie.

En? Denk je dat een DISC jou kan helpen? Neem gerust contact op, dan gaan we samen kijken of de DISC jouw ‘hulpvraag’ kan beantwoorden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *