,

Goals! Wat is jouw droom-doel?

Het nut van doelen stellen

Een doel is een gewenste situatie of iets wat je wilt bereiken. Achter een goed doel gaat een ambitie schuil. Er is een reden waarom je dit doel wilt behalen. Het motiveert en inspireert, een doel helpt je beslissingen maken en het stuurt je gedrag.

Met doelen stellen bedoel ik bewust doelen stellen. Je schrijft ze op, bespreekt ze met anderen en zorg dat je er bewust mee bezig bent. Door je doel op te schijven maak je een soort statement. Het staat zwart of wit, je hebt het doel bewust gesteld. Door je doel met anderen te bespreken heb je een stok achter de deur en heb je mensen om je heen die je kunnen steunen met het behalen van je doel. Denk goed na wie jij als stok achter de deur wil hebben en wie jou goed kan steunen.

Soort doelen

Er zijn verschillende soorten doelen. Je hebt korte termijn doelen en lange termijn doelen. Het beste is om deze te combineren. Korte termijn doelen behalen gaat gemakkelijker als je het grote doel voor ogen hebt en lange termijn doelen behalen is beter te overzien door kleine tussenstapjes.

SMART

Op ongeveer elke middelbare school of opleiding verwachten ze dat doelen SMART geformuleerd zijn. Ik vond het grote onzin. Vaak kreeg ik mijn doelen voor het nieuwe semester terug met de aantekening dat ze ‘niet goed’ waren. Inhoudelijk waren mijn doelen wel goed, alleen niet SMART geformuleerd. Dit motiveerde natuurlijk niet en al snel kreeg ik een hekel aan die SMART-doelen. Wat ik heb gemist is de uitleg waarom je doelen SMART moet formuleren. SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat je doel duidelijk is.

  • Specifiek: Omschrijf je doel extreem concreet. Het moet duidelijk zijn en niet vaag. ‘Ik wil meer verdienen dan vorig jaar’ is een vaag doel. Zorg dat je wie, wat, waar, wanneer en waarom kan beantwoorden. Vooral het ‘waarom’ is belangrijk.
  • Meetbaar: Hoe weet je wanneer je doel bereikt is? Kan je dat meten?
  • Acceptabel: De officiële uitleg: Is wat jij wil doen acceptabel voor je omgeving? Persoonlijk vindt ik dit punt weinig bijdrage. Ambitieus vindt ik een mooiere invulling. Denk groot en blijf dromen, hier gaat een kracht uit die je helpt je doel behalen.
  • Realistisch: Is je doel haalbaar? Let op: het moet een uitdagend doel zijn, maar niet té uitdagend. Zo voorkom je teleurstellingen.
  • Tijdgebonden: Wanneer begint je doel, wanneer is het behaald? Een deadline werkt motiverend.

Drive

Voor de duidelijkheid: een doel kan niet fout zijn. Een doel stellen is het begin van een nieuwe start. De punten hierboven kunnen je helpen om de kans om je doel te behalen te vergroten. In mijn ogen is het “waarom” het belangrijkste van een doel. Waarom je iets doet geeft je een drive en dat zorgt ervoor dat je doorzet en blijft volharden.

Een DISC-profiel helpt je ontdekken wat jouw drijfveren zijn, wat jou motiveert. Benieuwd? Neem contact op, ik help je graag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *