,

Studiekeuze, weet jij wat je wil doen?

Studiekeuze: Je komt op het punt dat je moet kiezen, welke studie ga ik volgen?

Er zijn mensen die op hun 8ste al weten wat ze later willen worden. Helaas is dat niet voor iedereen zo makkelijk. Op de middelbare school wordt al van je verwacht welk vakkenpakket je kiest en in je laatste jaar moet je de keuze maken voor een vervolgopleiding. De studiekeuze is een belangrijke, maar vooral lastige keuze. Het is een keuze voor je toekomst.

Denken in een beroep

Het moeilijke van een vervolgopleiding kiezen, is dat een opleiding vaak gericht is op een bepaald beroep. Veel jongeren die ik heb gesproken vinden dat juist moeilijk: het denken in een beroep.

Op de vraag: “Kan je beschrijven wat voor iets je graag wilt doen?” Kreeg ik van iemand het antwoord: “Iets met mensen helpen, maar niet in de zorg. Op de een of andere manier vertellen mensen snel aan mij waar ze mee zitten. Daar wil ik iets mee doen.” Een goed antwoord, maar lastig om hier een beroep of een opleiding aan te koppelen. Daarom is het nodig om meer onderzoek te doen naar waar jij (van nature) goed in bent en wanneer jij helemaal in je element bent.

Tips om de juiste keuze te maken richting jouw toekomst.

– Vraag advies van je omgeving

Soms kent je omgeving jou nog beter dan dat jij jezelf kent. Je ouders weten waar je van hield toen je een kind was. Vraag aan je beste vrienden om jouw kwaliteiten te benoemen. Op deze manier kom je achter talenten van jezelf, waar je zelf nog nooit bij had stil gestaan.

– Ga opzoek naar je talenten

Iedereen heeft talenten, kwaliteiten die van nature al in je zitten. Stel jezelf de vraag: Op welke momenten voelde ik me helemaal in mijn element, alsof je in een flow aan het werk bent. Waarschijnlijk was je opdat moment met je talent aan het werk. Koppel hier een talent aan.

– Doe testen en lees boeken

Een beetje hulp bij je zoektocht kan geen kwaad. Lees een boek of doe een test! Durf hier tijd (en geld) in te steken. Uitgebreide testen geven je vaak een veel beter antwoord dan een test je in 5 minuten online maakt.

De DISC test: Aanrader! Geeft inzicht in jouw persoonlijke stijl
Ik kies voor mijn talent (Luc Dewulf) Radicaal kiezen voor je talent!
Bevlogen aan het werk (Wilmar Schaufeli) Hoe haal je energie uit je werk?

– Ga in gesprek

Ga in gesprek met talent-coaches. De zoektocht naar waar jij voor gemaakt bent is makkelijker met iemand naast je. Durf te investeren in jezelf en jouw toekomst. Investeer in je persoonlijke leiderschap. Reflecteer op situaties waarin je valkuilen en talenten naar boven komen. Ontdek waar jij voor gemaakt bent!

Wil je uitgebreider nadenken over jouw talenten en studiekeuze? Neem vrijblijvend contact op, ik help je graag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *