DISC, persoonlijkheidsprofiel

Wat is een DISC persoonlijkheidsprofiel?

Jouw persoonlijke DISC profiel word opgesteld na aanleiding van de antwoorden die je hebt gegeven op een uitgebreide test. Vanuit hier wordt een profiel opgemaakt, dit beschrijft welke karakter eigenschappen bij jou sterker zijn ontwikkeld en welke eigenschappen minder zijn ontwikkeld. Jezelf kennen, bewust zijn van je sterke kanten is een grote stap richting succesvol zijn en impact hebben.

Persoonlijkheidsstijlen

– Dominant: Actie en Besluitvaardig
Als je hoog scoort op een Dominant Gedragsdimensie, ben je vast beraden en wil je graag obstakels overwinnen. Je werkt graag onafhankelijk en je wilt graag resultaten boeken.

– Invloedrijk: Spraakzaam en Open
Een invloedrijke Gedragsdimensie staat voor het aanmoedigen en inspireren van anderen. Je bent vriendelijk en overtuigend. Samenwerking en acceptatie is belangrijk voor jou.

– Stabiel: Betrouwbaar en Coöperatief
Met een hoge score op een Stabiele Gedragsdimensie wil je graag samenwerken om de taken uit te voeren. Je bent voorspelbaar en betrouwbaar. Je houdt van samen resultaat behalen en zekerheid.

– Consciëntieus: Gedisciplineerd en Zorgzaam
Als je hoog scoort op een Consciëntieuze Gedragsdimensie houdt je van orde herstellen. Moeilijkheden ga je uit de weg, je werkt graag accuraat en voorzichtig. Je vindt het belangrijk als alles correct wordt uitgevoerd.

Uit de test komt een score, een percentage. Er zijn, door de verschillende gedragsdimensies (Dominant, Invloedrijk, Stabiel en Consciëntieus) te combineren 20 verschillende gedragspatronen.

Waarneming en reactie op de omgeving

Credits aan persolog®

In de bovenstaande grafiek zie je de vier Gedragsdimensies uitgelegd. Er wordt beschreven hoe je je omgeving waarneemt en wat je reactie op de omgeving. Onafhankelijkheid, geaccepteerd worden, zekerheid hebben en alles correct doen zijn de basisbehoeften vanuit deze gedragsdimensies.

Het resultaat van DISC

Wanneer je jezelf herkent in het gedragspatroon wat uit de test is gekomen kan je hier veel voordelen uit ophalen. Door dat je jezelf herkent en weet welke situaties jouw energie of stress opleveren, kan je hier rekening mee houden. Je zult effectiever omgaan met bepaalde situaties. Op deze manier kan je een omgeving creëren die bijdraagt aan jouw succes en roeping.

Je leert niet alleen over jezelf door een DISC-profiel op te stellen. Je herkent eerder een bepaald gedragspatroon bij een ander. Je kunt hier op in spelen, conflicten oplossen of voorkomen. Ook leer je de kwaliteiten van een ander te waarderen. Belangrijk om te weten is dat er geen goed of fout is, elke profiel heeft even veel waarden.

Meer weten over DISC? Doe een profieltest

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *