Bewust leven: Hoe krijg je meer zelfinzicht?

Wat is zelfkennis?

Zelfinzicht is het vermogen om je eigen gedrag, gedachtes, kwaliteiten, valkuilen bewust te analyseren. Heel veel dingen doe je onbewust. En in veel situaties is dat heel fijn. Waarschijnlijk gaat het vanzelf dat jij je knipperlicht aanzet tijdens het autorijden of als je je pincode tijdens het betalen in toetst. Het is prettig dat we daar niet bewust over na denken.
Maar er zijn dingen waar je wel eens bewust over kunt nadenken. Bijvoorbeeld waarom je zo veel stress krijgt als de plannen wijzigen, waarom je vaak te laat bent, waarom mensen jou zo snel iets toevertrouwen of waarom mensen graag advies van je willen.

“To grow yourself, you must know yourself.”
— John C. Maxwell

Zelfkennis en bewust leven horen in mijn ogen bij elkaar. Bewust jezelf observeren en kijken naar je gedrag zorgt er voor dat je bewuster gaat handelen.

Waarom meer zelfkennis?

Zoals ik al vertelde: Meer zelfkennis is bewuster leven. Het gevolg van bewuster leven is dat je uit eindelijk meer kunt bereiken en bijdragen. Hieronder leg ik uit hoe meer zelfkennis invloed kan hebben op bepaalde gebieden in je leven:

Carriere keuzes:

Meer zelfinzicht helpt je ontdekken wat je interesses zijn. En dat is belangrijk om bijvoorbeeld een studiekeuze te maken. Door na te denken over je interesses, je passie en je motivatie kan je richting geven aan je studiekeuze. Ontdek waar je echt voldoening van krijgt en op welke manier jij graag je dagen in deelt. Ben jij iemand die graag bezig is, wil je resultaat of gaat het bij jou om kwalitatief goed werk verrichten? Neem dit allemaal mee in je studie- en beroepskeuze.

Ook als je gaat solliciteren is het fijn om te kunnen vertellen wat je kwaliteiten en valkuilen zijn. Kan jij vol overtuiging vertellen in welke functie jij het beste kan passen, is de kans groot dat jij deze zal krijgen!

Beter functioneren:

Waarschijnlijk is jou wel eens gevraagd wat je kwaliteiten zijn. En waarschijnlijk antwoord je vaak dezelfde 2 of 3 punten. Het is goed om eens dieper naar je eigen kwaliteiten én valkuilen te kijken.
Ik zie vaak bij mensen dat ze de kwaliteiten onderschatten van zichzelf. Dit komt doordat een kwaliteiten niet voelt als iets unieks, omdat ze dit al heel lang goed kunnen. Bijvoorbeeld jouw gevoel voor inrichting, kleur en decoratie of je fijne manier van communiceren. Misschien ontdek je een nieuwe talent als je er bewust over nadenkt en bedenk een manier waarop je dit talent kunt inzetten.

Daarnaast is het belangrijk om ook je valkuilen eens onder de loep te nemen. Als jij bewust bent van je valkuilen, kan je jezelf vaardigheden op dit gebied aan leren, zodat je er beter mee kunt omgaan. Of juist om hulp te vragen, zo kan je meer bereiken.

Weten waar je stress van krijgt is een van de belangrijkste onderdelen van zelfkennis. Zoals het gezegde ‘Een kat in het nauw, maakt rare sprongen’, zo gaat iedereen die stress ervaart ‘raar’ doen. Als ik stress ervaar dan wordt ik heel star. Ik kan niet meer flexibel denken en alle nieuwe ideeën zijn bij voorbaat al afgekeurd. En vaak werkt dit averechts in een stressvolle situatie. Denk goed na over jouw gedrag tijdens stress. En wees bewust als je dit gedrag weer vertoont. Zo kan je beter functioneren in deze situaties.

Bewuster leven

Zoals ik al zei: Zelfinzicht en bewust leven horen bij elkaar. Ik geloof dat jij een waardevoller leven krijgt als je bewust nadenkt. En wat bedoel ik met ‘bewust leven’? Een balans tussen stilstaan bij kleine dingen en vol passie gaan voor je grote dromen en doelen.

Leer hoe je conflicten kan oplossen. Hoe je om kunt gaan met anderen karakters en meningen, begrijp de ander, leer van de ander. En dit alles door te observeren met al je zintuigen.
Wees bewust van je zintuigen: voel, hoor, ruik, proef, zie de dingen en mensen om je heen. Op deze manier zal je met volle teugen genieten van het leven. En daarnaast: Blijf je dromen achter volgen. Schrijf op waar je over 5 jaar wilt zijn: wat heb je daar voor nodig, met wie ben je, wat heb je geleerd… En als belangrijkste: Welke waarde voeg jij toe?

Hoe krijg je meer zelfinzicht?

Een interview aan jezelf

Beantwoord de volgende vragen.

  1. Welke prestatie van jezelf maakt je het meest trots?
  2. Welke personen/boeken/momenten hebben jou het afgelopen jaar geïnspireerd?
  3. Welke karakter eigenschappen vind je heel mooi aan jezelf? En welke minder mooi?
  4. Op welke momenten voel jij je op je best?
  5. Wat was de beste beslissing van het afgelopen jaar?
  6. Wanneer was de laatst keer, dat je iets voor het eerst hebt gedaan?
  7. Hoe ziet je ideale vrije dag eruit?
  8. Als je 5 miljoen euro had. Wat zou je dan doen met je leven?

Meer opdrachten: Download het gratis E-book. En ga een week aan de slag met zelfkennis.

DISC voor meer zelfinzicht

Als DISC-coach kan ik natuurlijk een DISC persoonlijkheidsprofiel aanraden. Aan de hand van een aantal vragen wordt jouw persoonlijkheidsprofiel opgesteld. Hierin wordt jouw gedrag beschreven. Naast je kwaliteiten, valkuilen en stress-factoren wordt er omschreven wat jouw motivatie is, hoe je mensen overtuigd en wat jouw persoonlijke waarden zijn.

Het persoonlijkheidsprofiel stimuleert je om een bewuster standpunt in te nemen en beter over jezelf na te denken. Door best een gedrag aan te wenden die passend is in een bepaalde situatie, kun je flexibeler zijn en actief vormgeven aan de manier waarop je met anderen communiceert en omgaat.

Wil jij meer zelfkennis? Neem vrijblijvend contact op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *