Bewust leven versus onbewust leven

Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam

Hoe zorg je nu voor dat je bewust leeft? En hoe weet je dat nou precies? En moet je altijd bewust leven?
Voor ik hier antwoord op geef, eerste een theoretische uitleg over het leerproces en bewustwording. Hieronder zie je de leercirkel van de psycholoog Maslow.

  • Fase 1:

    Onbewust onbekwaam.
    Bijvoorbeeld: Je kan nog geen auto rijden, gelukkig kan je altijd met familie en vrienden mee rijden. En als je het hen ziet doen, denk je: ‘Dat kan vast niet zo moeilijk zijn’.
    Dit is een fase die heel comfortabel kan zijn.

  • Fase 2: Bewust onbekwaam.

    Bijvoorbeeld: Je hebt je eerste rijles en je komt er achter dat schakelen, om je heen kijken en borden lezen nog best moeilijk is.
    Dit is vaak een fase die niet zo comfortabel is, je weet dat je dingen niet kan en vaak is dat een belemmering.

  • Fase 3: Bewust bekwaam.

    Bijvoorbeeld: Rond je rijexamen kan je goed rijden. Je haalt je rijbewijs en weet hoe alles werkt in de auto en op de weg.
    Dit is een fase waar je nieuwe vaardigheden vaak nog energie kosten.

  • Fase 4: Onbewust bekwaam

    Bijvoorbeeld: Na een aantal jaren je rijbewijs te hebben, gaat alles automatisch tijdens het rijden, zoals je knipperlicht aan doen, om je heen kijken en schakelen.
    Dit is een fase waarin je je comfortabel voelt, je vaardigheden kosten geen extra energie en het voelt als ‘normaal’.


Zo als het auto rijden hier boven, werken ook andere dingen in het leven. Het is anders als een ‘praktische vaardigheid’ zoals autorijden.
Stel je voor: Je vergelijkt je zelf vaak met andere mensen. En vaak heb je het gevoel dat het gras bij de ander groener is. Je voelt je onzeker en minder gelukkig. Dit is iets wat je je onbewust doet en het geeft je een naar gevoel. (Fase 1)

Totdat er iemand je hier op wijst. Je komt er achter dat je inderdaad vaak naar anderen mensen kijkt en hierdoor niet meer de positieve dingen in je eigen leven ziet. Je probeert vanaf nu vaker stil te staan bij wat goed en fijn is in je eigen leven. En je probeert van harte blij te zijn voor de anderen. Dit is moeilijk. En soms kom je er pas aan het einde van de achter dat je al een hele dag loopt te mopperen en je niet bewust stil staat bij de positieve punten. (Fase 2)

Elke keer als je baalt of jaloers bent op wat een ander heeft probeer je je gedachte om te zetten. Het kost moeite, maar het lukt om de positieve dingen in je leven te zien. Je ervaart het resultaat en dat is stimulerend. (Fase 3)

Na een aantal maanden kijk je niet meer met een jaloerse blik naar andere mensen. Je gunt hen fijne momenten. Je geniet van de dingen in je eigen leven. En natuurlijk, soms baal je van dingen. Maar je leeft niet meer zoals eerder, vergelijkend met de anderen en met en jaloerse blik. (Fase 4)

DISC en bewust leven

Nogmaals de vraag: Hoe zorg je ervoor dat je bewust leeft?
Je hebt een ‘spiegel’ nodig, om jezelf in te kunnen zien. Soms is dat een goede vriend, die je bewust maakt van je gedrag. Soms zijn het situaties waardoor je niet anders kan dan nadenken over jezelf. Bijvoorbeeld als je promotie hebt gemaakt of als je ruzie hebt gekregen met iemand. Dan ga je nadenken over je eigen gedrag en handelen.

Een andere manier is vragenlijst beantwoorden. Download het gratis E-book voor opdrachten die je helpen om meer zelfinzicht te krijgen.

De DISC helpt je bewust te leven en na te denken.
Je zou denken dat een DISC persoonlijkheidsprofiel het middel is tot het doel; namelijk de uitslag. Ik zie dit anders. Ik geloof dat het maken van de vragenlijst en het gesprek het doel. Wat voor uitslag er uitkomt, maar zo zeer niet uit. Het gaat er om dat jij door de DISC gaat nadenken over jezelf, over je gedrag en je karakter.

En daar is de DISC ook voor gemaakt. Na aanleiding van je score uit de test, wordt er een profiel beschreven. Hierin lees (en herken) je jouw gedrag tijdens stress, hoe je om gaat met teamleden en wat je drijfveren zijn. Doordat je over deze dingen nadenkt wordt je bewust.

Je gaat van ‘onbewust onbekwaam’ naar ‘bewust onbekwaam’ of misschien ‘bewust bekwaam.’
Je ontdekt dat je talenten hebt (bekwaamheden) die jij onbewust al heel goed kan. Door de DISC test kom je er achter dat niet bijzondere vaardigheden zijn.
Of je komt er achter dat je nog wat te leren hebt op sommige vlakken, je ervaart dan het ‘onbekwame.’ Hier kan je aan gaan werken.

Wil jij bewust leven? Doe een DISC test, neem vrijblijvend contact op!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *